Skötselråd

SKÖTSELRÅD


Ullen som jag använder mig av till mina chunkyprodukter är 100% ren, ospunnen merinoull som kommer från Sydamerika eller Sydafrika beroende på tillgängligheten av icke mulesade merinofår. 

Merinoull är en speciellt fint ull som består av många tunna fibrer, ju tunnare fibrer desto bättre ullkvalite. Ullen besitter många fina egenskaper i form av att den har en själrenande förmåga tack vare att fiberytan i ullen är vattenavvisande, vilket i sin tur hämmar bakterietillväxt och dålig lukt.


Produkterna är främst skapade för att ha som en exklusiv och vacker inredningsdetalj i ditt hem, för den som vill ha det lilla extra.

Självklart kan man använda sin produkt men för att bevara den lyxiga och mjuka känslan och rekommenderas sparsam användning och att man tar väl hand om sin produkt då ull är ett material som lätt släpper ifrån sig ludd och noppar, detta är naturligt och helt enkelt hur materialet ter sig. 

Vid användning av produkten kan det komma att hända att änden på garnet smiter iväg och sticker ut lite, skulle detta ske är det bara att veva in den i stickningen igen.Noppar är tyvärr något som uppstår vid all användning av ullprodukter, detta sker när du nöter och gnider på ullen, dvs när du använder din produkt.  Ullen består av fibrer av en viss längd och när fria korta fibrer börjar flytta sig i garnet så samlas de på ytan som små bollar. 

I början kan den omspunna ullen ludda/noppa sig lite mer, detta beror på att fibrerna i ullen inte har lagt sig tillrätta. När detta händer rekommenderar jag att man varsamt tar bort dessa från sin produkt, antingen genom att dra/pilla bort dom eller att försiktigt klippa bort dom. Dra sedan med handen över garnet i rätt riktning för att jämna ut ytan så den blir slät och fin.

Noppor räknas inte som ett produktionsfel då detta är normalt på ullprodukter!Ull är självrenande och har en förmåga att absorbera och neutralisera dålig lukt. Kärnan i ullfibern består av två olika celltyper som absorberar olika mängd fukt vilket gör att den ena sväller mer än den andra. Det medför att de är i konstant friktionsrörelse mot varandra och denna egenskap skapar en mekanisk, självrenande effekt.

Om det skulle vara så att din produkt behöver fräschas upp så rekommenderas i första hand vädring.  Man bör helst undvika att tvätta produkterna eftersom det kan ändra ullens struktur. 

Skulle det vara så att produkten är synligt smutsig eller har fått en fläck och du måste tvätta den ska endast kallt vatten användas (max 30 grader). Låt produkten ligga en stund och pressa sedan ut allt vatten och låt torka på ett plant underlag. Viktigt att man INTE vrider ur vattnet då ullen kan förlora sin form och struktur.